среда, 14 августа 2013 г.

Мислення як відповідальність

  Риторика або те, що ми говоримо, часто визначає наші дії. Саме тому важливість як риторики, так і дій потужна. По суті у тому, що ми говоримо, проявляється якість нашого мислення, рівень культури, людяність та глибина. Так, саме глибина. Саме суть. І тут важливо, щоб це говоріння не мало розриву із діями. Мислити-озвучувати-діяти. Нерозривний процес, який вимагає тотальної якості на кожному із етапів.

  Мислити. Сьогодні часто складається враження, що ми розівчилися думати – критично, глибоко. Можливо це свого роду захист, адже який масив даних із різних джерел нам потрібно обробляти. Проте здається, що це звучить як оправдання. Усе можна пояснити, але часто важко виправдати.

   Озвучувати. Після обдумування, генерування ідей і думок приходить етап їх дозрівання, синтезу та зрештою виявлення. Критично, щоб не було розриву між першим і другим етапами. Бо яка тоді ціна мислення, яке не реалізоване у думці? А особливо у дієвій думці. Так, саме дія, як третій етап процесу. Вона ставить фінальні крапки, визначає, що далі, творить і увіковічнює.

   Але якість можлива лише як безперервний процес, осмислений і потрібний.
І Ви спитаєте, для чого ці слова? Бо є відчуття, що сьогодні ми просто переміщаємо, викидаємо чи забуваємо про ті чи інші етапи. Ми перестрибуємо, оправдовуючи себе часом, його браком і ще безліччю причин. То як?

   Пропоную повернутися до процесу, яким він насправді є. А це означає аналізувати свої думки, що їх спричинило. Це означає погоджувати свої думки з принципами та цінностями, а далі відповідно із тим, що комунікується людям, близьким, оточенню. Це означає відповідальність за своє мислення, бо є розуміння, що воно переростає у щось більше, впливаючи вже на дорогих людей, людей, для яких ми важливі.

   Це означає діяти. Бо якщо дія не узгодженна ні з думками, ні зі словами, то гріш ціна Людині. Це повна дезорганізація, мізерність, якої варто уникати, яку потрібно викорінювати, з якою важливо працювати.

   Спробуймо підійти до себе, свого мислення отак – цілісно, відповідально, перш за все перед собою, бо якщо є відповідальність перед собою, вона є і перед іншими.

  Слово часто визначає наші дії. Але йому передує процес, який вже точно визначаємо, формуємо МИ. 


Важливо бути відповідальним… навіть у мисленні. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий